Alpinskolen

Å lære barna å gå og stå på ski tidlig har både barn og foreldre mye igjen for. Koordinasjon, balanse og finmotorikk utvikles både i alpinbakken og i langrennssporet.

Barn som starter tidlig med langrenn eller alpint høster store fordeler som de tar med seg videre i sin utvikling. – Balanse er en utrolig viktig sans som du trenger til alt. Ski er en flott aktivitet å trene balanse på. Skitrening er ren hjerneutviklingen.

Barnehagens læringsopplegg

- For nybegynnere starter vi med å bli kjent med skiene og de litt annerledes skistøvlene. Blir trygge på å finne balanse og kjørestilling, og kjøre enkelt ned halvveis opp i barnebakken. Målet er å stå trygt alene og komme godt i gang med å ploge og svinge nederst i bakken.

- For viderekommende som har stått en del på slalomski, ønsker vi å motivere til videre skiglede og øve konkret på svinger og god balanse, og å ta av og på skiene selv. Noen uker ut i kurset får de muligheten til å ta koppheisen i Hakkebakken, og lære å ta heisen selv.

- I 2017 hadde alpinskolen i Varingskollen Barnehage 10års-jubileum.

Lek på ski hjemme

Lag en mini arena med ulike poster i hagen. Et lite hopp, bamser i snøen, trafikkskilt, spill fotball med ski på … det er mange muligheter til å gjøre ski til en lek. For øving på langrenn kan det være et fint tips å la barnet skyve en tennisball foran seg i sporet, da får barnet øvd seg på å gli skien fremover. – Det handler også mye om at vi voksne må vise at vi er til stede. Ha på deg ski selv når du lærer barna å gå på ski, vis at mamma og pappa også faller på ski og delta i leken. Da skaper dere morsomme og hyggelige opplevelser.

Riktig utstyr

Det er fristende å kjøpe utstyr som er litt stort slik at det holder mer enn én sesong. Dette fraråder ekspertene. – Tilpasset utstyr er viktig for å skape skiglede. For store støvler blir fort for tunge og barnet mister følelsen med støvelen. For lange ski gjør det vanskelig for barnet å manøvrere skiene. Da er det bedre med ski som er litt for korte. Staver er ikke nødvendig når en skal lære seg å gå på ski – verken på slalåm eller når de lærer langrenn, forklarer Eikeland.

Husk 3-lagsprinsippet, ull innerst, et mellomlag og så vindtett ytterst. Ikke kle barna for varmt, de er i stor aktivitet. Det er dessuten viktig at barna har god bevegelighet. Ta heller med en ekstra genser i sekken.